Selasa, September 01, 2009

Surat Kelulusan Kuil & Kepala Lembu!!
Tetiba sahaja meletup dan menjadi perbualan umun tentang kepala lembu. Perarakan seramai lebih 200 orang bersama NGO2 dan penduduk setempat dengan membawa kepala lembu kerana simbol sebagai bantahan keatas pembinaan kuil dikawasan penginapan orang melayu di section 23 Shah Alam.Menjadi tanda tanya kenapa kepala lembu yang dilibatkan? kalau mengikut golongan melayu tua terdahulu "lembu adalah melambangkan kebodohan melayu itu sendiri " seperti kata MB Kelantan Nik Aziz penghisap rokok diberi perumpamaan seperti lembu suatu masa dahulu. Bermaknanya apa yang berlaku dengan perarakan bantahan pembinaan kuil bersama kepala lembu itu melambangkan simbolik kepada "pemimpin2 melayu yang bodoh yang bertindak sesukahati membuat sesuatu keputusan yang melibatkan maruah dan agama islam, sebaliknya lebih memehak kepada agama lain".


Isu berkaitan dengan Lembu selalu kedengaran di Selangor. Kalau dahulu lembu2 di bawa masok ke pejabat SPRM berkaitan dengan salah guna perbelanjaan Korban lembu pada majlis hari raya haji tajaan MB Selangor yang melibatkan duit kerajaan negeri.

Salahkah penduduk di section 23 Shah Alam membuat bantahan pembinaan kuil itu? Kuil tersebut akan dibina yang hanya 200 meter bedekatan dengan masjid, lagi pun cuma ada 50 orang kaum hindu dikawasan itu, berbanding dengan penduduk islam lebih 500 orang. Sebelum dipindah tempat, kuil dan tempat terdahulunya adalah kecil tetapi dengan perpindahan ini kuil tersebut akan dibina dikawasan yang lebih luas dan lebih besar dari Masjid yang sudah sedia ada dikawasan itu. Sebelum ini kawasan itu akan dijadikan tapak Pusat Latihan Skuad Penyelamat Malaysia tetapi tidak diluluskan oleh Kerajaan Khalid.
Soalnya kenapa kawasan melayu juga yang dipilih? dan mengapa Khalid Samad MP Shah Alam dan Roziah Ismail exco kerajaan negeri dan tongok MB menyokong tindakan Xavier Jayakumar keling itu? Kalau kerajaan dahulu telah meluluskan pembinaan kuil di section 22 kenapa pula mahu ikut rentak keling2 itu setuju pindah kekawasan melayu di section 23? itu pun geng Khalid MB tidak boleh fikir...Kes sebegini penting tidak diperbincangkan terlebih awal dengan penduduk disitu, sesudah riuh rendah baru geng Khalid mengarahkan pegawai MBSA dan perbadanan PKNS berbincang dengan penduduk disitu. Seperti biasa MB Selangor itu tetap melepaskan tanggongjawab ini dengan mengatakan perkara ini sengaja diapi-apikan oleh kumpulan yang memang berniat jahat terhadap keharmonian rakyat dan kestabilan politik kerajaan di Selangor.

Lembu adalah haiwan mulia mengikut fahaman hindu dan simbol keagamaan mereka. Sudah tentu ia menjadi "sensitiviti kepada kaum hindu" bila ada orang mengambil kesempatan mempergunakan binatang itu sebagai simbol dan tujuan simbolik tertentu. Kalau sebelum ini islam/melayu di negara dikejutkan dengan penghinaan DAP terhadap islam dan orang2 melayu, hari ini pula penganut agama hindu terguris hati dengan penggunaan kepala lembu diperarakan tersebut.

Ulama Politik Pas, Nik Aziz telah memperjelaskan melalui kenyataannya "bahawa mana2 kaum bukan islam tidak salah menghina islam, sebab mereka tidak tahu menahu tentang ajaran islam. Tetapi agak berbeza pula dengan kenyataan Presiden MIC, Datuk Seri Samy Vellu bersabit dengan penggunaan kepala lembu dalam perarakan itu.

Sebaliknya dalam kes tersebut Samy Vellu bersama MIC menggesa masyarakat Malaysia supaya membantu kerajaan ke arah memperkukuhkan perpaduan dan keharmonian kaum selain memperdalamkan pemahaman berhubung "sensitiviti semua kaum" di negara ini. Masyarakat Malaysia perlu menghormati dan memandang mulia kebebasan beragama seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.Kenapa Samy tidak berkata begini "Dibolehkan masyarakat melayu dan kaum2 lain di negara ini menggunakan "lembu-lembu dan kepala lembu itu" itu sebagai simbol tujuan tertentu sebab mereka tidak tahu bahawa binatang itu adalah kecucian dalam agama kita..." sebaliknya Datuk Seri Samy Vellu membuat kenyataan bersabit dengan isu itu berlainan dengan cara kenyataan Nik Aziz bersabit dengan penghinaan islam oleh DAP tempohari. Samy mengajak masyarakat melayu di negara ini supaya lebih bersatu dan bersefahaman diantara kaum dan agama, sesuai dengan Pelembagaan Pesekutuan yang sudah termaktub sekian lama di negara ini.
Atau ini mungkin sebagai backfire terhadap kenyataan Nik Aziz yg org bukan Islam tak memahami Islam..jadi begitulah juga dengan kes ini. Jadi?? Sendiri mau pikir..
::Petikan penuh dari blog pakmie::

Tiada ulasan:

Catat Ulasan