Rabu, September 30, 2009

DAP Terperanjat Beruk PKR Tuntut Jawatan KM

Gilir Ketua Menteri: DAPSY bidas Ketua Pemuda PKR Pulau Pinang
PULAU PINANG 29 Sept. - Pemuda Sosialis DAP (DAPSY) Pulau Pinang hari ini membidas Ketua Pemuda Parti Keadilan Rakyat (PKR) Pulau Pinang, Mohd. Yusmadi Mohd. Yusuff yang mencadangkan agar jawatan Ketua Menteri Pulau Pinang disandang secara giliran antara tiga parti yang kini menguasai negeri itu."Ini merupakan satu formula berbaur perkauman ciptaan Mohd. Yusmadi sendiri yang asyik gilakan kuasa sahaja," kata Setiausaha DAPSY Pulau Pinang, Ng Wei Aik dalam satu kenyataan hari ini.
Beliau mengulas cadangan Mohd. Yusmadi supaya jawatan Ketua Menteri Pulau Pinang digilirkan berdasarkan formula baru yang memberi peluang kepada semua kaum untuk menjadi pemimpin.Mohd. Yusmadi, yang juga Ahli Parlimen Balik Pulau dilaporkan berkata, formula politik baru itu bagi menggantikan formula Barisan Nasional yang memberi jawatan Ketua Menteri hanya kepada kaum Cina dan Timbalan Ketua Menteri kepada wakili Melayu.
Wei Aik berkata, tiada formula baru yang telah dipersetujui oleh pakatan DAP, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Pas yang kini memerintah Pulau Pinang berhubung sistem penggiliran itu.Beliau berkata, buat masa ini, DAPSY berpendirian bahawa belum sampai masa dan tidak perlu jawatan Ketua Menteri itu digilirkan.
Katanya, DAPSY mempertahankan jawatan Ketua Menteri supaya tidak digilirkan atas alasan bahawa sebarang pelantikan untuk jawatan itu mestilah diputuskan oleh parti yang menguasai majoriti kerusi Dewan Undangan Negeri dan bukan atas alasan kaum Cina adalah majoriti di negeri itu."Saya ingin tegaskan bahawa formula baru yang sedang dilaksanakan oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang adalah memberi layanan adil serta bantuan saksama kepada semua rakyat tanpa mengambil kira perbezaan kaum, agama, jantina dan latar belakang politik."Ini jauh lebih adil serta disambut baik oleh rakyat jelata daripada formula ciptaan Mohd. Yusmadi itu," kata Wei Aik yang juga Setiausaha Politik kepada Ketua Menteri. - Bernama
Ulasan
Kononnya UMNO dan BN mencipta model pemerintahan berdasarkan kaum. Kononnya BN pemecahbelah kaum dan bersifat tidak adil. Kononnya mereka mahu bawakan kelainan dan pembaharuan. Kononnya mereka telus adil dan tidak akan membenarkan warisan BN dijunjung.Tetapi seperti anjing yang menyalak diwaktu malam, akhirnya mereka akan dilempar batu. Kebiasaannya anjing yang dilempar batu akan berlari jauh sedikit dan menoleh untuk menyalak lebih kuat lagi.Itulah DAP.
Apabila ada cadangan yang tidak memenuhi nafsu serakah kuasa mereka, mereka akan mula berbelit seolah-olah warisan BN yang mereka tentang dahulu merupakan formula terbaik.Jika itu halnya, untuk apa lagi DAP memerintah Pulau Pinang? Walaupun Lim Guan Eng bukan anak jati Pulau Pinang, DAP menyebut itulah demokrasi. Tetapi apabila menyebut tentang bukan Cina untuk menjadi Ketua Menteri Pulalu Pinang, DAP lekas-lekas menyalak kuatHakikatnya, setelah terpijak tahi yang mereka lepaskan merata-rata, adakah DAP itu relevan perjuangannya dengan kata-katanya?
Anak negeri tidak penting tetapi anak Cina adalah segala-galanya.Kini jelas, DAP merupakan parti perkauman paling buruk apabila perjuangannya terbukti berlandaskan manifestasi-manifestasi penuh dusta.
Dipetik dari Ipohmalay

Tiada ulasan:

Catat Ulasan